‘KÖYLERİNİZE İLGİSİZ KALMAYIN’

* İlk toplantı Aktaş Köylüleri Dayanışma ve Kültür Derneği’nin organizesiyle yapıldı. 750 kişinin katıldığı yemekli toplantıda köyün sorunlarının yanı sıra özellikle arazi toplulaştırma çalışmaları görüşüldü. 

* Koru Derneği’nin düzenlediği toplantıda ise bu kez Koru köyünün sorunları tartışıldı. Üzümcülük başta olmak üzere üzüm ürünlerinin çoğaltılması yönünde çalışmalar yapılması görüşülen toplantıda HES konusu da uzun uzun konuşuldu.

 

İzmir’de faaliyet gösteren Aktaş (Gocu) Köylüleri Dayanışma ve Kültür Derneği’nin organizasyonu ile İzmir’de 10 Mart Pazar günü düzenlenen yemekli toplantıda köyün önemli bir sorununun çözümlenmesi için harekete geçildi. Kaymakam Ercan Turan, Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Aktaş Köyü Muhtarı Hüseyin Şafak, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Recep Ayhan, Gazetemiz Sahibi Kamuran Sezer, AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı Mehmet Tümer’in Arapgir’den İzmir’e giderek katıldığı toplantıda, bürokrat hemşehrilerimiz de vardı. Toplantıya katılanlar arasında aslen Aktaş köylü olan Antalya Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sıddık Topaloğlu, Ankara Barosu Avukatlarından Hamit Baykara, İzmir’de yaşayan çok sayıda bürokrat, işadamı ve hemşehrilerimiz de yer aldı.

  Aktaş köyünün sorunları hakkında bilgi alışverişinin yapıldığı toplantıda özellikle son yıllarda büyük önem taşıyan “arazi toplulaştırma” çalışmalarına zaman kaybetmeden başlanması yönünde karar alındı. Fazla parçalanmış, dağılmış arazilerin bugün kullanılır durumda olmadığı; varislerin sahip olduğu arazi miktarının ufak parçalara bölündüğü için hak sahiplerinin köylerine yatırım yapmadıkları belirtildi. Bu yüzden bunların gerektiği gibi kullanılması ve değerlendirilip ülke ekonomisine katkı sağlanması için arazilerin toplulaştırılmasının şart olduğu belirtilen toplantıda ele alınan sorunun önümüzdeki günlerde çözümü için harekete geçilmesi kararlaştırıldı.

İnternet yayını ile aynı anda köyde de izlenen toplantıya katılımın yüksek olması dikkatlerden kaçmadı.

TRT İzmir Müdürlüğü’nde yapımcı ve strateji uzmanı olarak görev yapan hemşehrimiz Salih Soysal’ın yönettiği toplantıya 750 kişi katıldı. Kısık Petrol Tesisleri’nde gerçekleştirilen toplantıda açılış konuşmasını yapan Aktaş Köylüleri Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı İsmet Soysal tüm köylülere ve misafirlere hoşgeldiniz derken; Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Nedim Topaloğlu da derneğin şimdiye kadar yaptığı ve bundan sonra yapmayı planladığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

 

Nedim Topaloğlu’nun konuşması

 

İzmir’de faaliyetini sürdüren Aktaş Köylüleri Dayanışma ve Kültür Derneği’nin Yönetim Kurulu Üyesi Nedim Topaloğlu yaptığı konuşmada yönetime geldiklerinden bu yana yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler vererek dernek lokalinin faal duruma getirildiğini belirtip şöyle dedi:

“Taziye çadırı hazırlayıp hemşehrilerimizin hizmetine sunduk. Çanakkale’ye gezi düzenledik. Ramazan aylarında iftar yemekleri verdik ve bunu geleneksel hale getirdik. SMS ile bilgilendirmeler yapıyoruz. Bundan sonraki amacımız da derneğe bir sosyal tesis kazandırmaktır. Ayrıca köyümüz camisinin onarımını yapacağız. 19 Mayıs’ta bir etkinliğimiz olacak. İzmir’de bir Aktaşspor kurup faal hale getirmeyi, öncelikli olarak futbol daha sonra da diğer branşlarda faaliyet göstermeyi hedefliyoruz.”

 

Muhtar Hüseyin Şafak’ın konuşması

 

Aktaş Köyü Muhtarı Hüseyin Şafak ise köyün mevcut sorunları hakkında bilgiler verdi. Köyün yol, içme suyu, sulama suyu gibi temel sorunlarının çözümlendiğini söyleyen Muhtar Şafak arazi toplulaştırmasının zorunlu hale geldiğini söyleyerek şöyle dedi:

“55 bin dönüm arazimiz var. Bunun 36 bin dönümü ekilebilir arazi. 6896 parsel var. Bu arazilerin ortalama büyüklüğü 10 metrakare ile 30 dönüm arasında değişiyor. Arazi mülkiyetlerinin uygun olmaması nedeniyle devlet desteklerinden en az yararlanan köy Aktaş köyüdür. Araziler küçük olduğu için desteklerden yararlanamıyoruz. Arazi toplulaştırılması zorunla hale geldi. Bu sorunu çözmeliyiz.”

 

Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu’nun konuşması

 

Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu da konuşmasında Arapgir’in tarihi zenginliklerine, doğal güzelliklerine değinerek şöyle dedi:

“Arapgir’in 350 bin nüfusu dışarıda yaşıyor. Buna karşılık Arapgir’de 11 bin nüfus var. İlçemizin nüfusunu artırmamız lazım. Sizlerden destek bekliyoruz. Aktaşlılarda birlik beraberlik içerisinde geleceğe uzanma gayreti görüyorum. Dernek çok güzel çalışmalar yapıyor. Bu toplantı son derece büyük önem taşıyor. Arazi toplulaştırması zorunluluk arz ediyor. Hayırlı sonuçlar getirmesini diliyorum. Arapgir 2009’dan sonra fark edildi. Arapgir’in zenginlikleri su yüzüne çıkarıldı. Arapgir’in köklerini tanıtmaya, tarihimizi, kültürümüzü tanıtmaya gayret ediyoruz. Çevreyolu ve Divriği yolu yapılıyor. Bununla birlikte içerideki kültürel değerler de yeni nesillere kazandırılıyor. Arapgir’i çevremizde örnek ilçeler arasında yer alacak konuma getirmeyi hedefliyoruz. Tüm gayretimiz bu yönde.”

 

Kamuran Sezer’in konuşması

 

Arapgir Postası Gazetesi Sahibi Kamuran Sezer de yaptığı kısa konuşmada Arapgir Postası’nın her zaman yöremizin sorunlarının tespiti ve bunların çözümü yönünde gayret gösterdiğini; Aktaş köyünün de hizmetinde olduğunu belirterek “Bundan sonra da yine sizlerin hizmetinizdeyiz. 59 yıldır bu gayret içerisinde olduk, gelecekte de aynı gayreti göstereceğiz. Bir çok imkansızlıklara rağmen sizlerin desteği ile bunu başarıyoruz.” dedi.

 

Ramazan Sağlam’ın konuşması

 

Aslen Aktaş köylü olan ve Bornova Tapu Müdürü Ramazan Sağlam ise arazi toplulaştırması ile ilgili bilgiler verdi. Ramazan Sağlam konuşmasında şunları dile getirdi:

“Köyümüzde 500 metrekarenin altında 1500 civarında; 500 ile 1000 metrekare arasında yine 1500 civarında parsel var. Bununla birlikte 30 binin üzerinde malik bulunuyor. Köyümüzde tarım yapılacaksa arazilerin bu büyüklüğü yetersiz. Arazinin toplulaştırılması bu yüzden zorunlu hale gelmiş durumda. Toplulaştırma konusunda köy bazında veya havza bazında müracaatlar yapılabiliyor. Bunu gerçekleştirmek zorundayız.”

 

Avukat Hamit Baykara’nın konuşması

 

Ankara’da avukatlık yapan ve aslen Aktaş köylü olan Hamit Baykara da arazi toplulaştırma çalışmalarıyla ilgili hukuki bir değerlendirme yaptı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile DSİ’nin bu konuda çalışmaları olduğunu, konuyla ilgili girişimlerde bulunduğunu aktaran Baykara şöyle dedi:

“Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile DSİ toplulaştırma konusunda çalışmalar yapıyor. Edindiğim bilgilere göre 41 ilde toplulaştırma çalışmaları yapılmakta. Bunun içerisinde Malatya’da var. Benim önerim toplulaştırma çalışmaları için köylülerimizin toplu bir müracaatta bulunması. Toplu müracaatın daha etkili olacağını düşünüyorum. Dedelerimiz bu toprakları kolay elde etmediler. Ama biz yıllardır ilgisiz kaldık, köyümüzden uzak kaldık. İlgisiz kalmamalı, dedelerimizin bıraktıkları topraklara sahip çıkmalı, köyümüzü canlandırmalıyız. Bu canlanma ile yeni nesilleri de köyümüze yönlendirmiş oluruz. Bundan sonraki gelişmelerde ben yine köyümün ve köylülerimin hizmetindeyim. Hukuki konularda her zaman yanınızdayım.”

 

Kaymakam Ercan Turan’ın konuşması

 

Son konuşmayı yapan Arapgir Kaymakamı Ercan Turan ise Büyükşehir Yasası’ndan bahsederek Özel İdare’nin kapanacağını, artık köylere de Büyükşehir Belediyesi ile İlçe Belediyesi’nin hizmet vereceğini açıklayarak şunları vurguladı:

“Yeni yasa kapsamında hizmetlerin aksamadan ulaştırılması önemli. Bu konuda gerekli hassasiyetin gösterileceğini ümit ediyorum. Bu arada gurbetçilere sesleniyorum; nüfus için katkıda bulunun. Arapgir’in, köyünüzün nüfusunun artırılması için katkı sağlayın. Aktaş köyünde bu konuda iyi bir organize görüyorum. Bu konuda başarılılar. Arazi toplulaştırmasının önemi büyük. Herkesin katkıda bulunması gerekiyor. Şunu da özellikle belirtmek istiyorum; maden yatakları bakımından da köyünüz ve çevresi zengin durumda. Arazilere bu yüzden de sahip çıkmanız lazım. Zira madencilik konusunda ön çalışmalar köyünüz ve çevresinde yapılıyor. Bununla birlikte tarım konusunda da duyarlılık göstermenizi öneriyorum. Tarım ve hayvancılık konusunda gayretleriniz olursa biz de ilgili kurumları yönlendirir, desteklerden yararlanmanız konusunda bilgilendirme yaparız. Deregezen Ovası’nın sulanabilir duruma getirilmesi için çalışmalarımız var. Bu çalışmalar Aktaş köyünü de ilgilendiriyor. Zira Aktaş’ın arazileri de bu imkandan yararlanmış olacak. Ben şu gerçeği vurgulamak istiyorum; köyünüzün durumu hoş değil. Terk edilmiş bir görüntüsü var. Köyünüze sahip çıkın. Köy içinin düzenlenmesi için bize destek olun, köyünüzü güzel bir görüntüye kavuşturalım. Ama özellikle şu arazi toplulaştırma konusunu çözüme kavuşturmalı, bu konuda öncülük yapmalısınız. Ben böyle bir organizasyonu gerçekleştiren dernek yönetimi başta olmak üzere tüm Aktaşlılara şahsım ve heyette yer alan arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum.”

 

Plaket verildi

 

Konuşmaların ardından Kaymakam Ercan Turan ve Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu’na yaptığı hizmetlerden dolayı Aktaş Köylüleri Dayanışma ve Kültür Derneği’nin hazırladığı plaket takdim edildi.

Bu arada köyde eski evlerin yıkılması sonucu kötü bir görüntünün oluşması nedeniyle bu arsa ve evlerin üzerindeki yıkıntıların kaldırılması için mülkiyet sahibi olanlardan muvafakat istendi. Bu öneriye olumlu yaklaşan Aktaşlılar, arsa üzerindeki yıkıntıların kaldırılması ve köy içinin düzenlenip güzel bir görüntüye kavuşturulması konusunda destek sözü verdiler. Hatta bazı mülkiyet sahipleri muvafakat belgelerini imzalayarak Kaymakam Ercan Turan’a sundular.

     

Editör :
Site: ..:: Arapgir Postası ::..
URL: http://www.malatyayabakis.com//yazdir.asp?bolum=435